Tips om veilig in de bergen te rijden

05/03/2024
|
91
met de auto door de bergen rijden

Op vakantie in de bergen is heerlijk, maar daar hoort natuurlijk ook autorijden in de bergen bij. Dat betekent hellingen, haarspeldbochten en lange afdalingen. In deze blog geven wij je enkele tips om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid de bergen in kan gaan en veilig kunt rijden.

Onderhouden auto

Voordat je de bergen in gaat waar het terrein vaak heuvelachtig is, is het belangrijk om je auto goed te onderhouden. Begin met het controleren van het koelvloeistofniveau, aangezien er door verdamping in de lucht wat koelvloeistof verloren kan gaan. Zorg er ook voor dat de olie van goede kwaliteit en schoon is.

Aangezien je in de bergen vaak lange afstanden aflegt met de auto is het van belang om vooraf je banden te controleren. Zorg ervoor dat de banden nog in goede staat verkeren en controleer de bandenspanning voordat je vertrekt. Tot slot is het verstandig om je remmen te inspecteren. In bergachtig terrein heb je te maken met hellingen en afdalingen, daarom is het belangrijk dat je remblokken goed functioneren en niet aan vervanging toe zijn.

Haarspeldbochten rijden

In de bergen kom je vaak haarspeldbochten tegen, maar hoe kun je deze het beste rijden? Allereerst is het belangrijk om te weten dat je bij een bocht al ver vóór de bocht moet beginnen met remmen. Rij vervolgens zoveel mogelijk aan de buitenkant van de weg. Als je dus een bocht naar rechts moet maken ga je zo ver mogelijk aan de linkerkant rijden. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt om uit te wijken mocht dit nodig zijn in onverwachte situaties.

Het rijden van haarspeldbochten in bergachtig terrein vergt een zorgvuldige aanpak om de veiligheid te waarborgen en soepel door de bochten te rijden. Een belangrijk onderdeel bij het benaderen van deze bochten is om ruim van tevoren je snelheid te verminderen door te beginnen met remmen voordat je de bocht nadert. Door tijdig te remmen geef je jezelf de nodige controle en stabiliteit om de bocht veilig te kunnen nemen.

Lees ook:  De diversiteit van limburgse Architectuur

Het kiezen van de juiste positie op de weg is ook van groot belang. Tijdens het naderen van de bocht wil je zoveel mogelijk aan de buitenkant van de weg blijven. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een bocht naar rechts neemt, je aan de linkerkant van de weg zou moeten rijden voordat je de bocht ingaat. Door deze buitenpositie te behouden creëer je een grotere marge om uit te kunnen wijken, dit zorgt er ook voor dat je extra ruimte hebt mocht je uit moeten wijken voor eventuele obstakels.

Stijgend verkeer heeft voorrang

Als je in de bergen aan het rijden bent, kom je regelmatig smalle wegen tegen waar geen twee auto’s elkaar tegelijk kunnen passeren. Hier is de algemene regel dat stijgend verkeerd voorrang heeft. Dit komt, omdat stijgend verkeer vaak meer moeite heeft om weer in beweging te komen dan dalend verkeer. Twijfel je over jouw rijvaardigheid in de bergen, kijk dan hier om meer ervaring op te doen.

Versnellingen in de bergen

Bij een berg omhoog rijden is het belangrijk dat je niet in een al te hoge versnelling omhoog rijdt. Wanneer je niet meer voelt dat je auto versnelt als je het gaspedaal indrukt, is het belangrijk om op tijd terug te schakelen. In de bergen rijdt je in de 2e of 3e versnelling.

Wanneer je de route vanuit de bergen naar beneden vervolgt is het belangrijk om nooit te snel af te dalen. Hierbij is de regel dat je afdaalt in dezelfde versnelling als dat je klimt.

Door deze tips door te nemen weet je zeker dat je goed voorbereid jouw reis naar het buitenland kunt starten in de bergen. Veel reisplezier!

Lees ook onze blog als je een auto wilt huren voor een reis door de bergen.

Laatste artikelen

De beste alledaagse gadgets die je leven direct makkelijker maken

18/10/2024

Het geheim van een succesvol theorie examen oefenen

09/10/2024

Waarom Orozyme de ideale keuze is voor de mondhygiëne van huisdieren

04/10/2024

Auto theorie oefenen: waarom het leuk en leerzaam kan zijn

02/10/2024

Zo trouwde bn'ers in 2024?

17/09/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!