Een verwarmde dakgoot: wat heb je eraan?

28/06/2024
|
61
verwarmde dakgoot

Er blijven voortdurend nieuw innovaties komen omtrent verduurzaming. Denk hierbij aan het gebruik van biologische of duurzame materialen, maatregelen voor het verlengen van de levensduur of het hergebruiken van producten en materialen. Een van deze bijzondere innovaties de verwarmde dakgoot!

Hoewel dit in eerst instantie niet direct als een duurzame en praktische oplossing klinkt, is het dat zeker wel! Een verwarmde dakgoot zorgt er namelijk voor dat jouw huidige dakgoot langer meer gaat. Het voorkomt scheuren of andere defecten waardoor je jouw dakgoot minder snel hoeft te vervangen of repareren.

Wat is een verwarmde dakgoot

De verwarmde dakgoot speciaal ontworpen om ijsvorming en vorst in en rondom de goot te voorkomen. Vooral voor daken en goten in koude gebieden, zoals in Scandinavië, is dit relevant. Echter, ook in de winterperiode in het noorden van Nederland of zelfs bij dakgoten in Limburg, komt deze innovatieve oplossing van pas. Vaak zijn dergelijke watergangen van PVC (plastic) of ijzer gemaakt. Er stroomt geregeld water door de pijp. Wanneer dit water bij lage temperaturen bevriest, zet de vloeistof uit. Dit kan leiden tot scheuren of vervorming van het materiaal. Een verwarmde dakgoot zorgt ervoor dat deze niet kan bevriezen. Hierdoor blijft de dakgoot ook met lage temperaturen in de juist staat behouden!

Hoe werkt een verwarmde dakgoot

Een verwarmde dakgoot werkt op basis van verwarmingskabels en een temperatuur- en vochtigheidssensor. De installatie van deze systemen kan het best worden uitbesteed aan een externe, professionele partij. De verwarmingskabels dienen namelijk op maat te worden gemaakt. Vervolgens worden deze al zig-zaggend langs de dakranden bevestigd om een optimale werking te garanderen.

Verwarmingskabels

Dit zijn elektrische kabels die onder een bepaalde temperatuur worden geactiveerd. Meestal ligt deze temperatuur rond het vriespunt. De verwarmingskabels worden zowel rondom als in de dakgoten geïnstalleerd. Hierdoor wordt de dakgoot en dan dakrand verwarmt, om het optimale effect te kunnen waarborgen.

Temperatuur- vochtigheidssensoren

Naast de verwarmingskabels, kan een verwarmde dakgoot ook nog worden uitgerust met moderne sensoren. Deze sensoren meten zowel de temperatuur als de vochtigheid van de dakgoot. Dit bevordert de energie-efficiëntie van de systemen, omdat hierdoor de verwarmingskabels enkel worden ingeschakeld bij de vooraf ingestelde temperatuur en vochtigheid.

Lees ook:  Omgaan met partner met misofonie

Wat zijn de voordelen

Een verwarmde dakgoot is niet alleen voordelig op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie, maar is ook nog eens heel eenvoudig in het onderhoud. Hieronder volgen de meest voornaamste voordelen van een verwarmde dakgoot.

Voorkomen van ijsdammen

Wanneer gesmolten sneeuw of ijs van het dak bevriest bij de dakrand of in de dakgoot, kunnen er ijsdammen ontstaan. Tevens wanneer opgehoopt regenwater door een verstopte dakgoot bevriest, leidt dit tot hetzelfde probleem. De ijsdammen zorgen voor een continue ophoping van water en ijs. Hierdoor kan de dakgoot scheuren, afbreken of er kan waterschade ontstaan. Een verwarmde dakgoot laat het water doorstromen en voorkomt dergelijk ophopingen.

Tevens wanneer door dergelijk ijsvormingen lekkages of waterschade ontstaan, kan dit op de lange termijn schimmels veroorzaken. Vocht kan namelijk tussen muren trekken. Bij warme dagen ontstaat hierdoor schimmelvorming tussen muren of onder het dak.

Bescherming van goot en dak

Het dak, de dankrand en de dakgoot zelf worden beschermd bij ijsvorming of sneeuwval. Hierdoor wordt de dak-structuur behouden in zelfs de zwaardere omstandigheden. Hierdoor wordt de levensduur van materialen en andere elementen aanzienlijk verlengd.

Kostenbesparend

De installatie en aanschafkosten van de dakgoot in kunnen hoog oplopen. Echter, op de lange termijn levert de aankoop juist een besparing op. Het voorkomt namelijk de investering in dure reparaties of industriële reinigingen van niet alleen de dakgoot, maar ook het dak zelf of de gevel van de woning. Het gehele ‘dak-gebied’ kan namelijk lijden onder waterschade of ijsvorming.

Gemakkelijk in onderhoud

Hoewel een normale dakgoot regelmatig onderhouden dient te worden, valt dat bij een verwarmde dakgoot reuze mee. Door de continue doorstroom van (regen)water wordt ophoping van vuil voorkomen. Hierdoor hoeft de betreffende goot minder vaak te worden gereinigd dan een normale dakgoot.

Meer weten over duurzame oplossingen van jouw woning? Lees dan ook ons blog over zonnepanelen: Zo kies je de juiste afmetingen voor zonnepanelen!

Laatste artikelen

De beste alledaagse gadgets die je leven direct makkelijker maken

18/10/2024

Het geheim van een succesvol theorie examen oefenen

09/10/2024

Waarom Orozyme de ideale keuze is voor de mondhygiëne van huisdieren

04/10/2024

Auto theorie oefenen: waarom het leuk en leerzaam kan zijn

02/10/2024

Zo trouwde bn'ers in 2024?

17/09/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!