Zo kies je de juiste afmetingen voor zonnepanelen

20/11/2022
|
179
Zonnepanelen

In Nederland heb je een aantal verschillende daken. Schuin, helemaal plat, met een dakkapel en ga zo maar door. Dit is dan ook de reden dat er verschillende soorten afmetingen zijn binnen de zonnepanelen. Ieder dak is uniek, maar welke zonnepanelen heb je nodig in IJmuiden? In dit artikel ga ik je hier een beetje mee verder helpen.

Standaard maten

Het merendeel van alle zonnepanelen die er op de markt zijn, hebben hetzelfde formaat. Dit is namelijk 165 centimeter bij 100 centimeter. Maar waarom worden deze zoveel gebruikt? Dit komt doordat de panelen op dezelfde manier zijn samengesteld. 6banen van 10 zonnecellen die allemaal zigzaggend aan elkaar zijn door gekoppeld. Het voordeel van de standaard maten is dat ze goedkoper zijn dan de specifieke maten.

Andere formaten

Je hebt zoals net besproken 6 banen van 10 cellen, maar er zijn ook 72-cels zonnepanelen die bestaan uit 6 banen van 12 zonnecellen. Deze maten verschillen dan ook van de 60-cels panelen. Hoe meer zonnecellen er in een zonnepaneel zitten, des te meer energie deze opwekt. Je hebt zelfs ook nog zonnepanelen die bestaan uit 96 of 104 cellen. Deze panelen wijken dan ook af van de standaardmaten. Is jouw dak bijvoorbeeld wat groter dan een gemiddeld dak? Dan zou je voor de iets grotere panelen kunnen kiezen.

Lees ook:  Hoe vormt kunstmatige intelligentie de toekomst van e-commerce?

Apart dak

Sommige mensen willen graag een heel specifiek formaat zonnepaneel. Ze willen vaak vormen die niet uit rechte hoeken bestaan. Waarom doet men dit? Om het hele dak te benutten en zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken. Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk, dus er is voor ieder dak wel een oplossing. Dit is helaas wel te merken in de prijs van deze specialere zonnepanelen. Hoe kan dit? Er kan niet gedaan worden aan massaproductie waardoor de stukprijs veel hoger zal liggen.

Voor de formaten die geschikt zijn voor u dak kunt u het beste op internet zoeken. Daarnaast heeft u ook een tekening nodig van uw dak. Dit maakt het alleen maar makkelijker om in te schatten.

Zo kies je de juiste afmetingen voor zonnepanelen. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en ik wens je veel succes met de keuze!

Lees ook: 5 alternatieven voor de doorsnee salontafel en zo start je een eigen onderneming.

Laatste artikelen

Je bedrijf in de schijnwerpers zetten: zo doe je dat!

14/05/2024

Zo optimaliseer je jouw thuiskantoor

30/04/2024

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

29/04/2024

De top 5 skigebieden in Europa

24/04/2024

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024
┬ę Copyright Esrato 2024
hello world!