5X Wat je niet mag eten als je zwanger bent.

07/09/2023
|
84
Een zwangere vrouw die op bed ligt op bed met een bordje gesneden Sinasappels.

5X Wat je niet mag eten als je zwanger bent.

Zwanger zijn is een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. Het feit dat er een baby groeit in je lichaam is ontzettend bijzonder. Een zwangerschap brengt gigantisch veel verandering met zich mee. Deze verandering zorgt ervoor dat je alert moet zijn voor een aantal dingen, waaronder ook je voeding. Tijdens je zwangerschap is het ontzettend belangrijk om te letten op je voeding om de gezondheid en de ontwikkeling van je baby te beschermen. In dit artikel lees je meer over welke 5 voedingswaren je het beste niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

Rauw vlees tijdens je zwangerschap

In het algemeen kun je de meesten soorten vlees zonder enig risico eten tijdens je zwangerschap. Vlees is namelijk een bron van hoogwaardige eiwitten en B-vitamine. Deze voedingsstoffen helpen jou om je energiek te voelen en dragen bij aan de ontwikkeling van je baby.

Rauwe vleeswaren, zoals carpaccio of tartaar, kun je beter afstand van nemen. In deze vleeswaren zitten mogelijk ziekteverwekkers in. Stoffen zoals listeria of toxoplasma kunnen resulteren in voedselinfecties. Het oplopen van voedselinfecties kunnen natuurlijk nadelig zijn voor je de ontwikkeling van je baby.

Wees ook voorzichtig met gedroogde of rauwe vleeswaren zoals, filet americain, gerookt vlees, rauwe hamsoorten, rosbief en salami.

Rauwe vis tijdens je zwangerschap

Alhoewel regelmatig vis eten tijdens je zwangerschap gezond is, echter geldt dit niet voor alle vissoorten. In rauwe vis, gerookte vis en rauwe schaal- en schelpdieren kan een bacterie genaamd listeria in zitten. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen erg ziek worden van deze bacterie: waaronder dus ook zwangere vrouwen. Baby’s kunnen in de baarmoeder al ziek worden of tijdens de geboorte besmet raken.

Gerookte zalm en bepaalde soorten sushi kun je daarom tijdens je zwangerschap het best achterwege laten. Voor oesters en rauwe schaal- of schelpen geldt hetzelfde. Mosselen die daarentegen goed zijn gekookt kun je wel eten.

Kruiden tijdens je zwangerschap

Sommige kruiden kunnen je helpen om zwangerschapssymptomen te verminderen. Enkele voorbeelden daarvan zijn Venkelzaad en Gember. Deze kruiden kunnen je spijsvertering bevorderen als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Er zijn ook kruiden die je tijdens je zwangerschap beter kunt vermijden.

Lees ook:  Jaren 90 kleding: dit droeg men in de jaren 90 naar het werk

Fytotoxinen en planten gifstoffen komen voor in planten en kruiden. Deze stoffen zijn niks anders dan een natuurlijke afweer tegen ziekteverwekkers en vijanden. Bij een hoge toename van deze gifstoffen, is de kans groot dat je er ziek van kan worden. Een baby dat nog volledig in ontwikkeling is, kan deze grote hoeveelheid niet aan. Wees daarom verstandig met de inname van kruiden. Een gezond gevarieerd voedingspatroon kan al snel de kans verkleinen om vergiftigd te worden. 

Het drinken van koffie tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het verstandig om niet veel (geadviseerd 200 mg per dag) cafeïne te drinken. Een hoge hoeveelheid cafeïne kan in de ergste gevallen de kans op een miskraam verhogen en kan de groei van je ongeboren kindje verhinderen.

Als je echt van koffie houdt zijn 1 à 2 kopjes koffie per dag voldoende. Probeer wel rekening te houden met de soort koffie en de grootte van je kopje. Het verstandigst is om helemaal geen koffie te drinken tijdens je zwangerschap.

Het drinken van thee tijdens je zwangerschap

Thee kan je in de meeste gevallen wel zonder risico drinken. Natuurlijk is het wel belangrijk om te letten op welke theesoort(en). Thee waarin theïne zit (een vorm van cafeïne) kan je het best vermijden. Thee met zoethout kun je ook vermijden, deze theesoort kan voor een hogere bloeddruk zorgen.

TIP: Bij eventuele twijfels over wat je wel of niet mag eten tijdens je zwangerschap kun je altijd je verloskundige raadplegen.

 

Kies voor begeleiding tijdens je zwangerschap

In verwachting zijn van een baby is natuurlijk ontzettend spannend en ontroerend. En als ouder wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn. Bij het ervaren van onzekerheden of angst kunnen zwangerschapscursussen je de begeleidende hand bieden, die jij nodig hebt tijdens je zwangerschap.

Kijk vooral naar lokale cursussen (bijvoorbeeld Zwangerschapscursus Limburg) om de juiste zwangerschapscursussen te vinden bij jou in de buurt. Goede begeleiding is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. 

Wil je meer blogs lezen? Lees dan ook onze blog over Aardappelen en gezondheid

Laatste artikelen

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024

Hoe vormt kunstmatige intelligentie de toekomst van e-commerce?

11/04/2024

Wat is een circulaire economie?

11/04/2024

De voordelen van big data

11/04/2024

Drukke levensstijl? Begin met mealprepping!

28/03/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!