Autisme bij volwassenen herkennen

19/04/2023
|
97
verzwaringsdeken zorgverzekering

Autisme is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door problemen met sociale interactie, communicatie en repetitief gedrag. Hoewel autisme vaak wordt geassocieerd met kinderen, Dit komt omdat autisme vaak herkent wordt als je kind bent. In deze blog zullen we bespreken hoe je autisme bij volwassenen kunt herkennen en waar je op moet letten.

In principe herken je autisme hetzelfde bij volwassenen als bij kinderen. Er is geen vaste test waaruit autisme wordt bepaald zoals een DNA of bloedtest. Autisme wordt gediagnosticeerd door een psycholoog of psychiater.

Hoezo wordt autisme bij sommige mensen pas laat ontdekt

Dit komt vaak omdat deze mensen hun leven mensen om zich heen hebben gehad die hun goed steunde. Ook hebben ze vaak een werk en woon situatie gehad die goed paste bij de autisme waardoor het niet opvalt.  Dit wordt dan ook pas opgemerkt als er grote veranderingen in het leven van deze persoon plaatsvinden.

Problemen met sociale interacties

Volwassenen met autisme hebben vaak moeite met het begrijpen van sociale signalen en het opbouwen van relaties met anderen. Ze kunnen zich terugtrekken en zich ongemakkelijk voelen in sociale situaties, of ze kunnen overdreven vriendelijk zijn zonder de juiste sociale signalen te begrijpen. Ook hebben met autisme er vaak moeite mee om oogcontact te maken. Ze kijken dus vaak langs mensen heen. Verder hebben ze ook snel weinig aandacht voor een ander. Dit uit zich soms doordat ze praten tegen iemand, maar niet met iemand.

Lees ook:  Zo leg je een pluktuin aan

Ander afwijkend gedrag

Het vasthouden van hun eigen gewoontes. Mensen met autisme vinden het heel fijn om een vast patroon te hebben. Of ze hebben bijvoorbeeld ruimtes zoals een ideale thuiswerkplek waar ze fijn in alle rust hun werk kunnen doen. Als hiervan afgeweken wordt of er gaat iets fout waardoor deze gewoontes niet gevolgd kunnen worden, kan dit leiden tot woede of paniekaanvallen. Overgevoeligheid of juist geen gevoel voor situaties. Vaak zijn mensen met autisme gevoelig voor prikkels zoals, warmte, kou, licht, geluid en nog veel meer. Dit verschilt echt per persoon. Mensen met autisme hebben vaak ook dat ze zich heel erg kunnen richten op een onderwerp, maar totaal geen belangstelling hebben voor andere onderwerpen.

Conclusie

Autisme bij volwassenen herkennen kan een uitdaging zijn, maar door op de bovenstaande kenmerken te letten, kun je beter begrijpen of iemand mogelijk autisme heeft. Het is belangrijk om een ​​professionele diagnose te laten stellen en om de persoon te ondersteunen en te begrijpen op basis van hun individuele kenmerken en behoeften.

Wil jij weten of een verzwaringsdeken in de zorgverzekering gedekt wordt? Klik op de link om hier meer over te leren!

Laatste artikelen

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024

Hoe vormt kunstmatige intelligentie de toekomst van e-commerce?

11/04/2024

Wat is een circulaire economie?

11/04/2024

De voordelen van big data

11/04/2024

Drukke levensstijl? Begin met mealprepping!

28/03/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!