Ergonomie op de werkplek

24/01/2023
|
173
Ergonomische werkplek

Ergonomie is een term die als werkgever ontzettend belangrijk is, want het gaat wel over het welzijn en gezondheid van je werknemers. Jij moet ervoor zorgen dat werknemers op een comfortabele en veilige manier kunnen werken, zonder dat dit slecht is voor hun gezondheid. Als jij zorgt voor een comfortabele en veilige werkomgeving zul je merken dat er minder verzuim is en een verhoogde productiviteit. In dit artikel gaan we jou vertellen hoe je de ergonomie op de werkplek aanzienlijk kunt verbeteren.

Werkplekinrichting

Een belangrijk onderdeel van de ergonomie op een werkplek is de werkplekinrichting. Dit bevat zaken zoals de indeling van het bureau en het gebruik van verlichting. Een bureaustoel en een bureau moeten bijvoorbeeld volgens de ARBO wet aan een aantal criteria voldoen. Je personeel moet in een goede houding zitten tijdens het werken, zodat de gewrichten en spieren niet overbelast raken. Een goede werkplekinrichting kan hier een steentje aan bijdragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede arm- en rugsteun.

Daarnaast valt de verlichting op het werk ook onder de werkplekinrichting. Een ruimte die te fel of te donker is kan zorgen voor vermoeid personeel. Daarom is het belangrijk om voor een goede verlichting te zorgen waar je personeel goed kan werken.

Lees ook:  Je bedrijf in de schijnwerpers zetten: zo doe je dat!

Pauzes

Naast het inrichten van een goede werkplek, is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende pauzes te geven tijdens het werk. Zo kan zittend werk bijvoorbeeld leiden tot pijn aan de rug of nek. Door regelmatig even te bewegen of op te staan, kun je dit voorkomen. Daarom is het goed om je personeel af en toe even de mogelijkheid te geven om te lopen. Denk hierbij aan het halen van koffie op thee of een kleine wandeling.

Oefeningen

Naast de korte pauzes zijn er ook allerlei oefeningen die helpen om op een gezonde manier te werken. Er zijn bijvoorbeeld oefeningen die je helpen om je nek en rug soepel te houden. Ook yogaoefeningen kunnen je helpen om spanningen te verminderen.

Zo, dit waren ze dan. Je hebt nu kunnen lezen over drie zaken die ontzettend belangrijk zijn met betrekking tot de ergonomie op de werkvloer. Zorg goed voor je werknemers en geef ze een veilige en comfortabele werkruimte. Vond je dit artikel interessant? Lees dan meer over 5 tips voor een comfortabele werkplek en over hoe jij je eigen onderneming start.

Laatste artikelen

Je bedrijf in de schijnwerpers zetten: zo doe je dat!

14/05/2024

Zo optimaliseer je jouw thuiskantoor

30/04/2024

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

29/04/2024

De top 5 skigebieden in Europa

24/04/2024

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024
┬ę Copyright Esrato 2024
hello world!