Rijbewijs gehaald! Wat nu?

15/09/2022
|
64
Rijbewijs

Gefeliciteerd, je bent 100% geslaagd voor je rijbewijs! Nu begint het leukste gedeelte, je mag de weg op. Of mag je dat wel meteen? Moet je niet van tevoren dingen regelen? Heb je alles nagelopen om de weg op te mogen? Twijfel je over hoe je nu verder moet? Geen zorgen. Wij hebben een blog geschreven op jou op weg te helpen.

Begin bij het begin

Je zal de nijging hebben om meteen achter het stuur te willen stappen maar dat kan helaas nog niet direct. Je zal eerst je rijbewijs moeten hebben. Om die te kunnen krijgen moet je ‘m aanvragen, en dat doe je zo: Een rijbewijspasje vraag je aan bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van je gemeente. Wanneer je je rijbewijs gaat ophalen moet je een pasfoto met kleur meenemen en een geldig identiteitsbewijs. Het zal ongeveer vijf dagen duren voor je je pasje kunt ophalen en dan mag je eindelijk de weg op!

Kijk wel uit, als je 17 bent moet je eerst een begeleiderspas aanvragen. Doe je dit niet kan je geen rijbewijspasje aanvragen.

Je eerste auto

Het allereerste wat je gaat doen is jezelf oriënteren. Schaf niet meteen de eerste auto aan die je ziet maar vergelijk. Bedenk heel goed wat je nou wel of niet belangrijk vindt in een eerste auto en waar je geld voor wilt betalen. Een eerste auto hoeft namelijk echt niet duur te zijn. Er is een aannemelijke kans dat je eerste auto een paar beginnerskrassen en deuken oploopt, dit gebeurt nou eenmaal bijna iedereen wanneer ze net hun rijbewijs hebben.

Lees ook:  Tapijt schoonmaken: zo doe je dat

Denk ook goed na over waar je de auto koopt. Er zijn een groot aantal derde verkoopwebsites die geen garantie over veiligheid of kwaliteit van de auto bieden. Probeer niet te vallen voor oplichters en neem iemand mee die verstand heeft van auto’s, mocht je dit zelf niet hebben. Vraag ook altijd een proefrit aan. Een auto ziet er misschien leuk uit, maar rijdend hoeft dit niet het geval te zijn.

Tips voor wanneer je voor het eerst alleen rijdt

Het kan eng zijn om de eerste keer alleen te rijden zonder instructeur naast je. Hiervoor hebben wij een paar tips op een rijtje gezet:

  • Zet geen muziek aan de eerste paar keer, hierdoor ben je bewuster van de andere bestuurders om je heen
  • Blijf rustig, je hebt je rijbewijs. Dit is een teken van het feit dat je adequaat kan rijden, geloof hier dus ook in
  • Ga niet onnodig hard rijden op de snelweg, krijg eerst onder de knie hoe alleen rijden op een snelweg is en wat de ongeschreven etiquette op de snelweg zoal is
  • En allerlaatst, heb plezier. Heb plezier in het autorijden en de rest komt van zelf!

Vond je dit artikel nu leuk? Lees dan meer over tips voor een comfortabele werkplek.

Laatste artikelen

5 tips voor camera beginners

20/03/2023

Sociale zekerheid in Nederland

17/03/2023

Tips voor een hotel chique interieur

15/03/2023

3 tips voor een veilige werkomgeving

14/03/2023

5 tekenen van spiritueel ontwaken

09/03/2023
© Copyright Esrato 2023
hello world!