De aanschaf van een huisdier

03/02/2023
|
125

Er zijn ongeveer 27,3 miljoen huisdieren in Nederland. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij de aanschaf van zo’n beestje? De meeste mensen realiseren zich niet goed hoe veel geld een huisdier nu eigenlijk kost, en hoe vaak deze naar de huisdierendokter moet. In deze blog ga ik een aantal dingen vertellen waar je rekening mee moet houden tijdens en na de aanschaf van een huisdier.

Hond

Als je een puppy aanschaft is het verstandig om meteen even een bezoek te brengen aan de huisdierendokter. Er wordt dan een gezondheidscontrole gedaan en er worden wat vaccinaties gegeven. Ook wordt er gecontroleerd op vlooien en wordt de puppy ontwormt. Hierna zal je, ook als je hond volwassen is, jaarlijks op controle moeten komen.

Kat

Net zoals een puppy krijgt je kitten ook een gezondheidscontrole en een vaccinatie na de aanschaf. Tot de kitten 2 jaar of ouder is zul wat vaker op controle moeten gaan. Hierna hoeft de kat nog maar 1 keer per jaar op controle. Als de kat ouder dan 10 jaar wordt is het verstandig om wat vaker per jaar naar de huisdierendokter te komen, dit omdat ze dan meer risico lopen op ziektes.

Konijn

Konijnen worden vaak gezien als huisdieren voor kinderen, maar stiekem komt er veel kijken bij de verzorging van deze schattige beestjes. Na de aanschaf wordt aangeraden om het konijn te steriliseren/castreren om kanker en gedragsproblemen te voorkomen. Ook moet je konijn jaarlijks twee vaccinaties krijgen tegen dodelijke virussen. Tegelijkertijd met deze vaccinaties wordt dan een gezondheidscontrole uitgevoerd.

Lees ook:  Rijbewijs gehaald! Wat nu?

Lees ook Wat moet je allemaal regelen na het kopen van een huis?

Huisdierenverzekering

In deze tijden is het belangrijk dat je huisdieren verzekerd zijn met een huisdierenverzekering. Zeker als jouw huisdier last heeft van bepaalde gezondheidsklachten. Meestal zijn de kosten niet zo hoog, maar voor sommige behandelingen bij een huisdierendokter betaal je toch best veel geld. Er zijn verschillende verzekeringen die zo’n pakket aanbieden. De kosten van een basisverzekering liggen rond de €12,- per maand voor een kat en voor een hond betaal je ongeveer €22,- per maand.

Registratie

Het registreren van een hond door middel van een chip en een hondenpaspoort is sinds 1 november 2021 verplicht. Voor katten daarentegen is dit niet verplicht, alleen als het dier meegaat naar het buitenland. Het wordt wel aangeraden om katten te chippen en registreren, want een kat die geregistreerd is vinden ze veel makkelijker terug. Het chippen van je lieve viervoeter bij een huisdierendokter kost ongeveer tussen de €25,- en €55,-.

Lees ook: Tips voor een hotel chique interieur.

Laatste artikelen

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024

Hoe vormt kunstmatige intelligentie de toekomst van e-commerce?

11/04/2024

Wat is een circulaire economie?

11/04/2024

De voordelen van big data

11/04/2024

Drukke levensstijl? Begin met mealprepping!

28/03/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!