Fit blijven met een kantoorbaan

06/11/2023
|
76
fit blijven kantoorbaan

Een kantoorbaan kan een geweldige manier zijn om de kost te verdienen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee als het gaat om fit en gezond blijven. Als je het grootste deel van je dag zittend achter een bureau doorbrengt, is het essentieel om te begrijpen hoe je fit kunt blijven. In dit artikel, laten we ontdekken hoe je een gezonde levensstijl kunt handhaven, zelfs als je een kantoorbaan hebt.

Algemene tips om fit te blijven met een kantoorbaan

We kennen allemaal wel de algemene tips:

  • Een kantoorbaan houdt vaak in dat je langdurig zit, wat slecht kan zijn voor je lichaam. Het is belangrijk om regelmatig te bewegen, zelfs als je op kantoor bent.
  • Het nemen van regelmatige pauzes om even op te staan en te stretchen is ook van vitaal belang. Dit helpt de spierspanning te verminderen en zorgt ervoor dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten. Sta op, loop even rond, rek je armen en benen, en draai je hoofd om spanning te verminderen.
  • Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan naar je werk te wandelen of de fiets te nemen. Dit is een uitstekende manier om dagelijkse lichaamsbeweging te krijgen.
  • .Zorg voor evenwichtige maaltijden met voldoende groenten, fruit en eiwitten om energie op peil te houden.
  • Kies gezonde snacks zoals noten, yoghurt en vers fruit in plaats van suikerhoudende snacks.
  • Drink voldoende water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.

Het punt is alleen vaak dat veel mensen het wel weten, maar het moeilijk vinden om te doen. Wil je dus fit zijn op kantoor? Dan moet je iets heel anders aanpakken: je manier waarop je positieve veranderingen aanbrengt in je levensstijl. Ga daar dus over leren en zoek iets dat voor jou werkt. Voor iedereen werkt weer iets anders: er is geen 'one size fits all'.

Hulpmiddelen om fit te blijven met een kantoorbaan

Dit gezegd hebbende, wil het niet zeggen dat er daarnaast ook praktische oplossingen zijn die je helpen. Vergeet alleen niet dat het een vervanging is van het andere. Hier komen de praktische oplossingen op een rijtje:

Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een goede lichaamshouding op kantoor is een ergonomische bureaustoel. Deze stoelen zijn ontworpen om je ruggengraat in een natuurlijke houding te ondersteunen, waardoor rugpijn wordt verminderd. Zorg ervoor dat je stoel de juiste hoogte heeft, zodat je voeten plat op de grond kunnen rusten, en dat de rugleuning de kromming van je onderrug ondersteunt.

Een ergonomisch bureau kan ook een aanzienlijke invloed hebben op je houding. Zorg ervoor dat het bureau op de juiste hoogte is ingesteld, zodat je ellebogen in een hoek van 90 graden kunnen rusten wanneer je typt. Dit voorkomt dat je constant voorovergebogen zit.

Plaats je beeldscherm op ooghoogte. Dit voorkomt dat je naar beneden moet kijken, wat spanning in je nek en schouders kan veroorzaken. Als je geen specifieke monitorstandaard hebt, kun je boeken of blokken gebruiken om je monitor op de gewenste hoogte te plaatsen.

Een ergonomisch toetsenbord en muis kunnen helpen om pols- en armklachten te voorkomen. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om de natuurlijke positie van je handen en polsen te ondersteunen, waardoor overbelasting wordt verminderd.

Een voetensteun kan ook helpen. Zeker als je veel met de benen over elkaar zit. Hiermee klem je namelijk de bloedbaan wat af. Als je je voeten op een steun houdt, ga je minder snel in de houding zitten waarbij je de benen over elkaar doet.

Lees ook Je carrière naar een hoger niveau brengen

fit blijven kantoorbaan

Nog meer hulpmiddelen en aandachtspunten

Sommige mensen vinden baat bij het gebruik van een balanskussen op hun stoel. Dit kussen helpt je kernspieren te activeren en zorgt voor een dynamische zithouding. Het houdt je bezig en voorkomt dat je te lang in dezelfde positie zit.

Lees ook:  Kraamcadeau voor een collega

Gebruik accessoires zoals documenthouders om te voorkomen dat je constant je nek moet buigen om naar papieren te kijken. Hierdoor blijft je hoofd in een neutrale positie en voorkom je spanning in je nek.

Tot slot is het belangrijk om bewust te zijn van je sta- en zithouding. Zit met je rug tegen de leuning van de stoel, je voeten plat op de grond en je knieën in een hoek van 90 graden. Houd je schouders ontspannen en je ellebogen dicht bij je lichaam. Bij het staan zorg je ervoor dat je goed schoenen draagt, ga anders eerst die schoenzool lijmen als dat zorgt voor een verkeerde houding.

Met deze hulpmiddelen en tips kun je een betere lichaamshouding tijdens het werk handhaven, wat de kans op rug- en nekklachten aanzienlijk vermindert. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je houding, omdat dit op lange termijn een groot verschil kan maken in je comfort en gezondheid op kantoor.

Mindset en stressbeheer bij fit blijven met een kantoorbaan

Werken achter een scherm kan niet alleen fysieke spanning veroorzaken, maar ook mentale stress en darmklachten. Hier zijn enkele tips om een ontspannen mindset te behouden:

Het beheersen van je ademhaling kan je helpen ontspannen, zelfs in stressvolle situaties. Neem regelmatig een moment om diep in te ademen en langzaam uit te ademen. Dit helpt stress te verminderen en je focus te herstellen.

Let op de spanning in je lichaam terwijl je werkt. Als je merkt dat je je schouders omhoog trekt of je nek aanspant, probeer dan bewust te ontspannen en je spieren los te maken.

Naast fysieke pauzes is het essentieel om af en toe een korte mentale pauze te nemen. Sluit je ogen, richt je aandacht op iets anders dan je werk, en ontspan je geest voor een paar minuten.

Stel duidelijke prioriteiten en maak een takenlijst. Hierdoor kun je je concentreren op wat echt belangrijk is, wat stress kan verminderen.

Streef naar realistische doelen en wees niet te hard voor jezelf. Het accepteren van je beperkingen helpt stress te verminderen en bevordert een ontspannen houding.

Oogzorg

Werken achter een scherm kan ook spanning op je ogen veroorzaken. Dit kan je geestelijke toestand beïnvloeden. Hier zijn enkele tips om ontspannen ogen te behouden:

  • Neem om de 20-30 minuten een korte pauze om je ogen te ontlasten. Kijk weg van het scherm en focus op een punt in de verte om je ogen te laten rusten.
  • Gebruik oogdruppels om je ogen vochtig te houden, vooral als je in een droge omgeving werkt.
  • Pas de helderheid en het contrast van je scherm aan zodat deze comfortabel is voor je ogen. Te felle schermen kunnen spanning veroorzaken.
  • Overweeg het gebruik van een blauw lichtfilter op je scherm of een bril met blauw lichtfilter om de schadelijke effecten van blauw licht te verminderen.

Werk-life balance

Een evenwicht tussen werk en privéleven is essentieel voor een ontspannen mindset. Hier zijn enkele tips:

Probeer jezelf vaste werkuren op te leggen en je eraan te houden om te voorkomen dat je te veel werkt.

Zet meldingen van werkapps en e-mails uit buiten werktijd om mentale rust te bevorderen. Gebruik bijvoorbeeld een app die om het uur een pingetje geeft op je scherm voor even vijf minuten pauze. Mooi moment om even drinken te halen toch?

Besteed tijd aan activiteiten die je ontspannen na het werk, zoals sporten, lezen, of tijd doorbrengen met dierbaren.

Het behouden van een ontspannen mindset achter het scherm is cruciaal voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Door aandacht te besteden aan je houding, ademhaling, oogzorg en werk-privébalans kun je de stress verminderen en je werkervaring verbeteren.

Bekijk ook impact van bewerkt voedsel op onze gezondheid

Laatste artikelen

Een nieuwe start: het belang van ziektekostenverzekering op achttienjarige leeftijd

29/05/2024

Een historisch weekend in Valkenburg

16/05/2024

Je bedrijf in de schijnwerpers zetten: zo doe je dat!

14/05/2024

Zo optimaliseer je jouw thuiskantoor

30/04/2024

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

29/04/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!