Hier moet je rekening mee houden als je een oldtimer hebt

06/01/2023
|
138
oldtimer

Iemand die een oldtimer heeft, zal deze met ongelooflijk veel trots willen laten zien aan de wereld. Oldtimers zijn namelijk een pronkstuk. Daar komt wel bij kijken dat je met een aantal zaken rekening moet houden om je pronkstuk zo goed mogelijk te preserveren. Veel mensen willen een oldtimer, maar weten niks over de overgangsregeling (de regeling voor voormalige oldtimers), hoe je deze aanvraagt en hoe je jouw oldtimer eigenlijk moet verzekeren. De punten die wij zojuist noemden zijn belangrijk als je een oldtimer hebt en in deze blog vertellen we hoe je hier rekening mee moet houden.

Wat is een oldtimer?

Een oldtimer is een auto die minimaal 40 jaar oud is. Oldtimers hebben zowel een nostalgisch- als financieel hoge waarde, oftewel: ze zijn duur en betekenen veel voor mensen die een warm hart aan het verleden dragen. Geen fan van oldtimers maar wel van newtimers? Kijk dan hier hoe het zakelijk huren van een auto werkt!

Wat is de overgangsregeling voor oldtimers?

De overgangsregeling voor oldtimers is ontstaan doordat in 2014 de voorwaarden veranderd zijn over welke auto’s kwalificeren als oldtimers. Waar voorheen een auto een oldtimer genoemd werd wanneer deze minimaal 25 jaar oud was, is deze grens in 2014 veranderd naar een grens van minimaal 40 jaar. De regeling biedt een verlaagd tarief voor de extra wegenbelasting van 25% op auto’s die voorheen als oldtimer bestempeld waren. De auto in kwestie mag niet bedoeld zijn voor de verkoop en moet dus tussen de 25 en 40 jaar oud zijn.

Lees ook:  Zo verhoog je je jouw concentratie

Overgangsregeling aanvragen

Wil je de overgangsregeling aanvragen omdat je auto onder de bovenstaande criteria valt? Dan moet je een aanvraag indienen bij de RDW. De volgende documenten zijn nodig om het proces te voltooien:

  • Een kopie van je ID of paspoort
  • Een kopie van het kentekenbewijs
  • Een kopie van de aankoopovereenkomst van je oldtimer

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een kenteken met speciale oldtimerstatus.

Oldtimer verzekering

Een speciale auto vraagt voor een speciale verzekering. Hier moet je rekening mee houden als je een oldtimer hebt. Deze verzekering helpt je bij het beschermen tegen (financiële) schade aan je auto. Kijk goed naar de waarde van je auto, want deze informatie neem je mee in je keuze rondom het kiezen van een verzekeringsmaatschappij. Stel je voor dat je rijdt van het diepe zuiden naar het hoge noorden in een roadtrip. Je auto gaat kapot rond Noord-Limburg en je moet een autotransport in Helmond bellen terwijl je niet verzekerd bent. Dat kan pijn doen, regel daarom vandaag nog je verzekering!

Benieuwd waar je rekening mee moet houden als jij met een oldtimer door de bergen wilt rijden? Lees dan onze blog waarin wij enkele tips geven voor het veilig rijden door de bergen.

Laatste artikelen

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024

Hoe vormt kunstmatige intelligentie de toekomst van e-commerce?

11/04/2024

Wat is een circulaire economie?

11/04/2024

De voordelen van big data

11/04/2024

Drukke levensstijl? Begin met mealprepping!

28/03/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!