Top 5 vrouwelijke beroepen

02/08/2022
|
317
vrouwelijke beroepen

Misschien is het niet meer helemaal van deze tijd om de term vrouwelijk beroep te gebruiken. Toch zijn er een aantal beroepen die, van oudsher, typisch door vrouwen worden uitgevoerd. Laten we deze blog beginnen met een kleine disclaimer: iedereen mag en kan (gelukkig) ieder beroep uitoefenen die hij of zij zelf wil! Laat je dus zeker niet tegenhouden door de term vrouwelijke beroepen. Met dit in gedachte, willen we toch een top 5 van vrouwelijke beroepen met jullie delen. En met vrouwelijke beroepen, bedoelen we beroepen die al jaren (lees: eeuwen) voornamelijk door vrouwen worden uitgevoerd.

Vrouwenberoepen

Onderzoek wijst uit dat de top tien van vrouwenberoepen voornamelijk bestaat uit verzorgende en administratieve beroepen. Over het algemeen zijn vrouwen meer zorgend van aard dan mannen. Deze uitkomst is dus niet gek. Maar wat is nu de top 5 vrouwelijke beroepen? Je leest het hieronder.

Medisch secretaresse

Met name vrouwen zijn werkzaam als medisch secretaresse. Hier komt het verzorgende samen met het administratieve: twee onderdelen die dit beroep typisch vrouwelijk maken.

Apothekersassistent

Wil je apothekersassistent worden? Dan word je waarschijnlijk omringt door vrouwen. Dit is dan ook de reden dat je hoogstwaarschijnlijk tijdens de opleiding bij allemaal meiden en vrouwen in de klas komt te zitten.  

Doktersassistent

Nog een typisch vrouwenberoep: doktersassistent. Ook al zijn er steeds meer jongens of mannen die de opleiding volgen, is het toch nog voornamelijk een beroep dat wordt uitgeoefend door vrouwen.

Lees ook:  Ergonomie op de werkplek

Directiesecretaresse

Als rechterhand van de directie nemen voornamelijk vrouwen de telefoon op, plannen afspraken in en zijn ze eigenlijk gewoon een onmisbare spin in het web. Ook kan een directiesecretaresse er bijvoorbeeld voor zorgen dat er belangrijke analyses voor het bedrijf worden uitgevoerd. Deze administratieve functie wordt nog voornamelijk door vrouwen uitgevoerd, ook al zijn het steeds vaker juist de vrouwen die tot de directie of top van een bedrijf horen.

Vroedvrouw

Een heel mooi beroep waar nog voornamelijk vrouwen werkzaam zijn, is vroedvrouw. Vroedvrouwen zijn deskundigen op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Geen moeilijke digitale werkinstructies, maar er gewoon écht zijn voor moeder, kind en omgeving. Daar gaat het om voor vroedvrouwen.

We willen nogmaals vermelden dat vandaag de dag, gelukkig, iedereen een beroep kan uitoefenen dat hij of zij zelf wilt. Het feit dat er voornamelijk alleen maar vrouwen, of juist mannen, werkzaam zijn in een sector hoeft dus zeker niet te betekenen dat jij hier met een ander geslacht niet zou mogen of kunnen werken. Dus als jij als vrouw liever in de fabriek staat en alles omtrent digitale werkinstructies uitvoert of jij als man juist graag doktersassistent wilt worden, ga hier dan zeker voor! Meer weten?

Lees ook: Zo kies je de juiste afmetingen voor zonnepanelen.

Laatste artikelen

De voordelen van klantloyaliteitsprogramma’s

16/07/2024

Hoe verlichting kan bijdragen aan energiebesparing

15/07/2024

Alles over de elektrotechnische installatie in je huis

01/07/2024

Een verwarmde dakgoot: wat heb je eraan?

28/06/2024

Je eigen festival organiseren: hoe moet dat?

24/06/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!