3 tips voor een veilige werkomgeving

14/03/2023
|
182
veilige werkomgeving

We willen allemaal dat onze werkplek veilig is en dat we op ons gemak voelen terwijl we onze dagelijkse taken uitvoeren. In sommige gevallen is dit moeilijk te bereiken, vooral als je in een veeleisende omgeving werkt of als er risicovolle taken moeten worden uitgevoerd. In deze blog tips die kunnen bijdragen aan een veilige werkomgeving.

1.      Zorg voor goede veiligheidsvoorzieningen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende veiligheidsvoorzieningen zijn op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan brandblussers, rookmelders, EHBO-kits, veiligheidshelmen, gehoorbeschermers en veiligheidsinformatiebladen. Zorg ervoor dat deze voorzieningen goed onderhouden worden en dat werknemers weten waar ze te vinden zijn.

Lees ook Effectieve time management tips voor een productieve werkdag

2.      Zorg voor goede communicatie

Het is belangrijk dat er goede communicatie is tussen werknemers, leidinggevende en management als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Zorg ervoor dat er duidelijke procedures zijn voor het melden van onveilige situaties, zodat deze snel kunnen worden opgelost. Laat de werknemers weten waar ze terecht kunnen. Het is een hele stap voor werknemers om iets te melden, neem ze dus ook Serieus!  

3.      Zorg voor training en opleiding

Als bedrijf zijnde moet je ervoor zorgen dat de werknemers voldoende getraind en opgeleid zijn om veilig te werken. Denk bijvoorbeeld aan trainingen over het gebruik van machines en apparatuur, brandveiligheid en noodprocedures. Daarnaast kan een BHV cursus nooit kwaad. Breng werknemers op de hoogte over wat ze moeten doen in een noodsituatie.

Lees ook:  Alles over een verhuurhypotheek

Sociale veiligheid

Een veilige werkomgeving bestaat ook uit sociale veiligheid. Sociale veiligheid gaat over het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het draait niet alleen om gevaarlijke situaties of bedreigingen maar ook over positieve relaties en connecties met anderen.

Zorg ervoor dat de sociale veiligheid binnen het bedrijf bespreekbaar is, praat erover met de medewerkers en/of leidinggevende. Ook kun je er voor kiezen om een speciale training hieraan toe te voegen. Zodat medewerkers precies weten welk gedrag van ze verwacht wordt en hoe ze om kunnen gaan met ongewenst gedrag.

Naast trainingen is het ook van belang je collega’s/ personeel te leren kennen. Dit kan door middel van een teamactiviteit, teamuitjes, kennismakingspellen of door middel van een ouderwets praatje. Dit stimuleert ook de werkomgeving. Het zorgt er namelijk voor dat mensen werken in een vertrouwde omgeving.

Conclusie

Een veilige werkomgeving is van onschatbare waarde voor werknemers als werkgevers. Het draagt bij aan een positieve werksfeer en verhoogt de productiviteit. Het is belangrijk dat het bedrijf zich blijft inzetten voor een veilige werkomgeving, maar je moet het samen doen. Ben bewust van de risico’s zodat iedereen veilig en gezond kan werken.

Naast een veilige werkomgeving is het ook fijn om een comfortabele werkplek te hebben. Zodat je met een fijn gevoel naar het werk gaat. Lees ook: Reputatie schade? Zo help je jouw bedrijf er doorheen! of tips voor een hotel chique interieur.

Laatste artikelen

De voordelen van klantloyaliteitsprogramma’s

16/07/2024

Hoe verlichting kan bijdragen aan energiebesparing

15/07/2024

Alles over de elektrotechnische installatie in je huis

01/07/2024

Een verwarmde dakgoot: wat heb je eraan?

28/06/2024

Je eigen festival organiseren: hoe moet dat?

24/06/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!