Hoe richt je een verticale tuin in?

05/09/2022
|
195
Verticale tuin

Verticale tuinen zijn de nieuwste hype op groengebied. Door middel van verticaal tuinieren gebruik je niet de grond maar oppervlaktes zoals muren en gevels. Je kan ervoor kiezen om de verticale tuin zelf te installeren of dit door een hovenier te laten doen. Wanneer de verticale tuin staat moet deze nog ingericht worden. Ben jij klaar met de uitdaging loze horizontale tuin? Lees hieronder dan onze tips voor het inrichten van een verticale tuin.

Begin bij bescherming

Niet alle planten kunnen de krachten van de natuur aan en hebben dus bescherming nodig. Deze bescherming kan op meerdere manieren ingezet worden. Heeft u lichte planten die moeite hebben met zich vast te wortelen aan een verticale ondergrond? Probeer dan muren er om heen te bouwen en een terrasoverkapping erboven te installeren. De muren zorgen ervoor dat de wind je planten niet van de verticale tuin af blaast en de terrasoverkapping houdt de nodige ongewenste regen weg.

Groot of klein, beide zijn fijn

Een verticale tuin hoeft niet groot of klein te zijn, maak het zo groot als jij nodig vindt. Je kan ervoor kiezen om een tuin douche te bouwen, of een complete muur te laten ‘vergroenen’, terwijl een schutting met een kleine verticale tuin ook al heel snel opfleurt.

Welke planten kan ik gebruiken voor mijn tuin?

Allereerst is belangrijk om te weten dat niet elke plant gemaakt is voor een verticale tuin. Zo is het van groot belang dat een plant tot zijn recht moet kunnen komen in een pot of bak.

  • Varens, deze planten zijn zeer makkelijk te kweken en groeien snel uit. Dit maakt ze de ideale opvuller voor je verticale tuin. Let wel op, varens groeien van nature naar onder. Zorg er dus voor dat ze niet de enige opvulling zijn.
  • Hosta’s, als je geen muur om je verticale tuin hebt, dan zijn deze schaduwmakers een ideale opvulling op de rand van je verticale tuin. Hosta’s blijven lang hun mooie groene kleur behouden.
  • Orchideeën, wil je de verticale muur een beetje opfleuren met mooie bloemen? Dan zijn orchideeën de ideale oplossing. Of je nou geel, oranje, groen, roze, paars of pastel wilt. Orchideeën zullen altijd passen bij de rest van je tuin!
Lees ook:  Tips voor een ideale thuiswerkplek

Uiteindelijk zijn er super veel planten die passen op je verticale muur. Natuurlijk hangt het af van smaak en of ze in bakken of potten kunnen, maar laat je creativiteit niet tegenhouden. Begin vandaag nog omhoog te kijken naar wat kan en maak een verticale tuin!

Wil jij graag een thuiswerkplek creëren? Lees dan hier hoe je dat het beste doet! Of lees meer over tips voor een comfortabele werkplek.

Laatste artikelen

De voordelen van klantloyaliteitsprogramma’s

16/07/2024

Hoe verlichting kan bijdragen aan energiebesparing

15/07/2024

Alles over de elektrotechnische installatie in je huis

01/07/2024

Een verwarmde dakgoot: wat heb je eraan?

28/06/2024

Je eigen festival organiseren: hoe moet dat?

24/06/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!