Wat zijn gevaarlijke stoffen?

23/09/2022
|
220
SDS

Giftige stoffen hebben iets heel mysterieus over zich heen. De giftigheid van een stof wordt in de wetenschap vaak uitgedrukt in de eenheid LD50. Dit geeft aan hoeveel van een stof nodig is om de helft van een populatie te doden. Dit heeft betrekking op muizen en ratten. Veel bedrijven hebben tegenwoordig SDS sheets om de veiligheid met betrekking tot bijvoorbeeld stoffen te bevorderen. Welke stoffen moet je hier absoluut inzetten? In dit artikel gaan we de giftigste stoffen ter wereld bespreken.

Kwik

We trappen het artikel af met het 80e element binnen het periodiek systeem, namelijk kwik. Kwik werd vroeger gebruikt voor gebitsvullingen. In de tanden kan het nauwelijks kwaad, maar andere types kwik kunnen zeer dodelijk zijn. Organisch kwik is de meest gevaarlijke variant. Deze heeft een LD50 waarde van 1 mg/kg bij inname.

De symptomen van een kwikvergiftiging kunnen enorm verschillen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kwik waaraan je bent blootgesteld en voor hoe lang?

Een acute kwikvergiftiging kan zorgen voor het opgeven van bloed, nierfalen en ernstige maagpijn, terwijl een chronische kwikvergiftiging kan leiden tot zweren in de mond en trillende handen. Let dus op met deze gevaarlijke stof!

Het zenuwgif VX

VX is een synthetisch zenuwgif waar je ook echt mee op moet passen. Bij aanraking met de huid heeft de stof een LD50 waarde van 10 mg/kg. Deze giftige stof werd in de jaren vijftig uitgevonden toen ze op zoek waren naar een middel tegen insecten. Als snel bleek dat de stof niet gebruikt moest worden in de landbouw.

Lees ook:  De top 5 skigebieden in Europa

Jarenlang is de stof gebruikt als een chemisch wapen. Diverse landen hadden deze stof op voorraad voor militaire doeleinden. Deze voorraden zijn ondertussen bijna allemaal vernietigd.

VX doodt mensen door een speciaal enzym dat ervoor zorgt dat het ontspannen van de spieren niet meer werkt. Hierdoor zullen de spieren zich steeds meer samentrekken. Als dit gebeurt in het middenrif en de borstkas gebeurt, kun je geen adem meer halen.

Cyanide

Cyanide is de meest bekende stof in het rijtje. Het actieve bestanddeel van deze stof is namelijk Zyklon-B. Deze stof werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de nazi’s in hun concentratiekampen. Er werden duizenden joden mee om het leven gebracht. Tegenwoordig wordt het gas nog gebruikt in de gaskamers in de Verenigde Staten.

Cyanide is dodelijk omdat de stof zich bindt aan het ijzer in de bloedsomloop. Hierdoor is het niet meer mogelijk om zuurstof op te nemen. Je sterft dus eigenlijk aan een zuurstoftekort. Het duurt enkele minuten voordat je sterft, dus het is echt een onmenselijke manier om te sterven. Je kunt de stof herkennen aan de geur van zoete amandels.

Dit zijn ze dan, ons lijstje van de gevaarlijkste stoffen ter wereld.

Vond je dit artikel nu leuk? Lees dan het volgende artikel hier!

Laatste artikelen

De voordelen van klantloyaliteitsprogramma’s

16/07/2024

Hoe verlichting kan bijdragen aan energiebesparing

15/07/2024

Alles over de elektrotechnische installatie in je huis

01/07/2024

Een verwarmde dakgoot: wat heb je eraan?

28/06/2024

Je eigen festival organiseren: hoe moet dat?

24/06/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!