Zo lang mag je de vlag uithangen

06/01/2023
|
94
Nederlandse vlag uithangen

Je hebt je diploma eindelijk behaald, hoera! Nu mag je de vlag uithangen met je rugzak eraan. Hier wachten zo een duizenden afstudeerders ieder jaar op. Je buren zijn meteen op de hoogte dat je geslaagd bent en kunnen je feliciteren. Maar hoe lang mag die vlag nou eigenlijk uithangen? Zijn er bepaalde dagen dat het niet mag? Lees hier snel verder!

Officiële regels

Regels over het uithangen van de Nederlandse vlag zijn er niet echt. Als burger van Nederland mag je dus altijd je vlag uithangen, denk hierbij aan speciale gebeurtenissen zoals een huwelijk of het slagen voor examens. Ook mag je de vlag halfstok hangen bij een overlijden of als een teken van medeleven. Ben je dus van plan om je vlag langer dan een dag te laten hangen? Dan is het slim om te kijken voor een stevige vlaggenmast.

Gewoontes

Er zijn geen officiële regels over hoe lang de vlag mag blijven hangen, wel zijn er regels over hoe je de vlag ophangt. Zo mag een gehesen vlag niet de grond raken, hang hem daarom hoog en stevig op. Verder laat je de vlag niet hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als je de vlag toch wilt laten hangen in de nacht, zorg dan voor verlichting bij de vlag zodat de kleuren goed zichtbaar blijven.

Lees ook:  Aardappelen en gezondheid
Nederlandse vlag in amsterdam in de nacht

Oranje wimpel

Ken je het gezegde, met vlag en wimpel geslaagd? Dat betekent dat je iets heel goed hebt gedaan, overwonnen met een onderscheiding. Maar weet je ook wat een wimpel is? Dat is dat oranje lintje dat tijdens Koningsdag aan de vlaggen in Nederland hangt. Dit is geïntroduceerd als eerbetoon aan de onafhankelijkheid na de Franse bezetting. De wimpel mag niet zomaar altijd uitgehangen worden, deze mag alleen gebruikt worden tijdens viering van gelegenheden van het koningshuis, zoals de verjaardagen van de Koningin en de Prinsessen.

Vlaggen op Rijksgebouwen

Rijksgebouwen vallen buiten de normale regelgeving van het uithangen van de Nederlandse vlag. Hier zijn bepaalde richtlijnen van toepassing. Zo zijn er bepaalde dagen dat alle gebouwen van de Rijksoverheid een vlag krijgen en dagen waarop er enkel op bepaalde gebouwen een vlag uithangt. Een leuk weetje over de vlaggen binnen de rijksgebouwen; op elk bureau in het gebouw staat een mini vlag! Dus als je nog accessoires zoekt voor jouw werkplek, kijk ook eens of je een mini vlag op je bureau wilt.

Laatste artikelen

De impact van technologie op vervoersmanagement

28/11/2023

Worstenboordjes ontbijten in Brabant

24/11/2023

Innovatie mogelijkheden voor je bedrijf

21/11/2023

Hoe reinig je jouw darmen?

10/11/2023

Wat is industrieel reinigen?

06/11/2023
© Copyright Esrato 2023
hello world!