Alles over de tussentijdse toets

21/09/2022
|
147
Rijschool Klimmen

Een tussentijdse toets is een proefexamen die plaatsvindt nadat de helft van de rijlessen zijn geweest. Het proefexamen duurt even lang als een echt examen. Het is bedoeld zodat je al een beetje kunt wennen aan het echte examen. Aan het einde van de tussentijdse toets krijg je feedback van een CBR-examinator.

Vrijstelling

Op jouw tussentijdse toets kun je vrijstelling ontvangen voor jouw echte examen. De vrijstelling is te verdienen op het gebied van bijzondere verrichtingen. Als je op jouw tussentijdse toets de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, krijg je op jouw allereerste examen vrijstelling. De vrijstelling geldt wel alleen maar voor het eerste examen. Als je de allereerste keer zakt voor het examen, zul je de bijzondere verrichtingen de tweede keer wel weer gewoon moeten doen.

Bijzondere verrichtingen

Er zijn acht bijzondere verrichtingen voor de auto. De acht bijzondere verrichtingen zijn:

 • Achteruitrijden in een bocht
 • Achteruitrijden in een rechte lijn
 • Parkeren in een haaks of schuin vak
 • Fileparkeren vooruit
 • Fileparkeren achteruit
 • Omkeren, door middel van steken
 • Omkeren, door middel van een halve draai
 • Hellingproef

Op een proefexamen mag je zelf kiezen waar je de bijzondere verrichting mag uitvoeren. Vaker zegt wel de instructeur in welke straat de bijzondere verrichting moet gebeuren. Bovendien mag je niet zelf kiezen welke bijzondere verrichting je gaat doen. Dit wordt bepaald door de instructeur van het CBR.

Lees ook:  De perfecte werkomgeving creëren op je marketingbureau

Tips bijzondere verrichting

 • Het is belangrijk dat je bij de bijzondere verrichting goed om je heen kijkt. Veiligheid is het belangrijkste aspect tijdens de bijzondere verrichtingen.
 • Laat duidelijk zien wat je gaat doen. Wil je gaan inparkeren, laat duidelijk zien, door middel van de richtingaanwijzer in de auto, dat je gaat inparkeren.
 • Blijf rustig en neem je tijd. Vaak willen mensen gelijk reageren op het eerste verzoek van de rijinstructeur. Probeer eerst rustig te worden en wanneer jij er klaar voor bent, begin je met de bijzondere verrichting.

Tussentijdse toets aanvragen

De tussentijdse toets kan worden aangevraagd via de rijschool. De rijschool reserveert de toets voor jou bij het CBR. Je kan dus bijvoorbeeld de rijschool uit Heerlen vragen voor de tussentijdse toets. Deze rijschool zal met jou dan een datum prikken voor de tussentijdse toets. Op deze manier weet je op tijd wanneer de tussentijdse toets is en kan de rijschool rekening houden met het inplannen van de rijlessen. Voor de tussentijdse toets is er wel een eis. De eis is, dat je minimaal 16,5 jaar moet zijn. Bovendien moet je voor de tussentijdse toets geslaagd zijn voor het theorie-examen.

Laatste artikelen

Offline naamsbekendheid werven - alle media-uitingen op een rijtje

24/02/2024

Hoe Nederland de modewereld veroverd

19/02/2024

Omgaan met partner met misofonie

10/02/2024

Voordelen van kartonnen verpakkingen

08/02/2024

Tekenen dat je naar een therapeut moet

08/02/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!