Alles over een verhuurhypotheek

04/04/2023
|
117

Bij een normale hypotheek is het niet toegestaan om de woning te verhuren nadat de woning gekocht is. Bij een verhuurhypotheek, ook wel investeringshypotheek genoemd, is dit wel toegestaan. Een verhuurhypotheek is bedoeld voor woningen die worden verhuurd voor permanente bewoning (je mag er zelf niet wonen). Dit wordt vaker gedaan aan de kinderen van het gezin om op deze manier te starten met een huurhuis of er wordt verhuurd aan familie. De mogelijkheid is er ook om kamers te verhuren voor een studentenwoning.

Hoe zit een verhuurhypotheek in elkaar?

Een normale hypotheek en een verhuurhypotheek zit anders in elkaar. Hieronder de belangrijkste veranderingen:

  • Er kan maximaal 50 tot 90% van de woningwaarde in gehuurde staat geleend worden. Daarnaast moet je altijd zelf eigen geld inleggen.
  • Je betaalt meer rente voor een verhuurhypotheek en je hebt dus hogere maandlasten. Vanwege het hogere risico is de rente hoger dan bij een normale hypotheek.
  • De rente over je verhuurhypotheek mag je niet aftrekken bij de belastingaangifte.

Risico’s van een verhuurhypotheek

Voordat je begint met verhuren van je woning is het belangrijk om bewust te zijn van de risico’s die het met zich mee brengt.

Geen huurinkomsten of lagere huuropbrengsten

Het kan zijn dat je niet meteen een huurder vindt voor uw huis. Hierdoor heb je een tijdje geen huurinkomsten of je moet de huur verlagen om de prijs aantrekkelijker te maken voor verhuurders. Heb je wel een huurder, maar betaald diegene niet het volledige, maandelijkse bedrag dan heb je ook minder inkomsten.

Lees ook:  Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Rente verhuurhypotheek stijgt

Het kort vastzetten van de rente van je verhuurhypotheek brengt onzekerheid met zich mee. Zodra de periode van het vastzetten is afgelopen, wordt er een nieuw aanbod gedaan. Het kan zijn dat bij het nieuwe renteaanbod de prijs van het lenen plotseling flink gestegen is. Mocht dit gebeuren dan is het belangrijk dat ondanks de hogere rente de huurinkomsten voldoende zijn om de maandlasten te kunnen betalen.

Afdekken van risico’s

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de verhuurde woning goed hebt verzekerd. Wanneer je dit niet hebt gedaan en er is bijvoorbeeld brand geweest waardoor het hele huis is afgebrand dan valt de huurinkomst weg, maar de hypotheek blijft evengoed doorlopen. Vandaar dat het belangrijk is om eerst alle verzekeringen goed af te sluiten voordat de woning verhuurd wordt.

Hypotheek omzetten of verhuurhypotheek aanvragen?

Heb je interesse gekregen om voor je huidige huis een verhuurhypotheek aan te vragen? Voordat je dit doet, is het belangrijk om eerst een nieuwe woning te kopen met een normale hypotheek. Bij AMH Makelaars in Maastricht kunnen ze je verder helpen om een mooie nieuwe woning te kopen in de omgeving van Maastricht. Als je dan een woning heeft gevonden kunt je op jouw oude huis een verhuurhypotheek aanvragen.

Heb je deze blog gelezen en ben je nog geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan bijzonder vastgoed kopen

Laatste artikelen

Je bedrijf in de schijnwerpers zetten: zo doe je dat!

14/05/2024

Zo optimaliseer je jouw thuiskantoor

30/04/2024

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

29/04/2024

De top 5 skigebieden in Europa

24/04/2024

Kan ik zelf mijn auto chiptunen?

16/04/2024
© Copyright Esrato 2024
hello world!